Allergie bij Honden Allergie bij honden - Allergie bij honden

Allergie bij honden

Er zijn verschillende vormen van allergie, deze zijn grofweg in te delen in 4 hoofdvormen:

  • vlooienallergie
  • contactallergie
  • voedselallergie
  • atopie ofwel een omgevingsallergie

 

Vlooienallergievlo vrij

Voordat men begint met het zogenoemde allergie-traject is het van belang de meest voorkomende oorzaak van jeuk uit te sluiten, namelijk vlooien. Veel mensen geven aan dat de hond geen vlooien heeft en dat dit dus niet de oorzaak kan zijn. Echter kan één enkele beet al voldoende zijn voor ernstige jeuk bij honden met een vlooienallergie. Bij een vlooienbeet is het speeksel van de vlo hetgeen waar de hond allergisch op reageert (het allergeen). Die jeuk die volgt kan zo ernstig zijn dat het kan leiden tot een hotspot (rode, natte plek die al binnen een paar uur kan ontstaan door krabben of likken). Deze oorzaak kan uitgesloten worden door de hond te behandelen met een GOED anti-vlooienmiddel en daarbij goed te letten op hoe vaak deze moet worden toegediend. Vlooienbanden en andere goedkope middelen werken vaak onvoldoende bij dieren met een vlooienallergie. Vergeet ook niet het huis, de auto en de ligplaatsen van de hond goed schoon te houden.

Lees meer…

 

Contactallergieschoonmaakmiddel

Bij een contactallergie ziet men op de plaatsen waar de hond contact heeft met het allergeen rode plekken en een ontstoken huid. Veel voorkomende plaatsen zijn bijvoorbeeld de buik en de voetzolen van de hond. Bij deze allergie kan men denken aan allergenen als schoonmaakmiddel, wasmiddel, vloerbedekking, mand of kussen, plastic, shampoo, bestrijdingsmiddelen maar bijvoorbeeld ook een vlooienband of oorzalf.

Lees meer…

 

Voedselallergie

Bij voedselallergie is een hond allergisch voor, zoals het woord al zegt, één of meerdere voedingsstoffen. Deze vorm van allergie uit zich doorgaans door middel van huidklachten (dermatitis = huidontsteking), wel of niet gecombineerd met maag/darmproblemen. Het is een heel werk om uit te vinden op welke stof, of stoffen, de hond precies reageert. Men wordt daarom aangeraden om de hond gedurende 6-10 weken op een commercieel of zelfbereid dieet te zetten waarbij de kans zo klein mogelijk is dat het dier er op reageert. Dat wil zeggen een gehydroliseerd commercieel dieet waarbij de eiwitfracties zodanig klein zijn dat het lichaam ze niet herkend of een zelfbereid dieet met een eiwitbron waarmee het dier nog nooit eerder in aanraking is geweest. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld paard, eend of hond voedselallergiekangoeroe. Lam staat inmiddels in de top 5 van meest voorkomende voedselallergenen en is daarom minder geschikt. Zo’n dieet geeft helaas niet in 100% van de gevallen uitsluitsel omdat de mogelijkheid bestaat dat hij nog steeds een voedingsstof binnenkrijgt waar hij toevallig allergisch voor is. Zo blijkt mijn hond allergisch voor onder meer konijn, terwijl hij dit voorheen bij mijn weten nooit heeft gehad. Ook bepaalde conserveermiddelen reageert hij sterk op. Bij veel snacks en voeders staan echter niet de precieze ingrediënten vermeld en blijft het dus altijd een gok welke eiwitbron het meest geschikt is.

 Lees meer…

 

Atopie

Atopie is een ander woord voor omgevingsallergie. Bij deze vorm van allergie is er sprake van een allergie tegen bepaalde stoffen

hond atopie

in de omgeving. Het verschil met een contactallergie is dat in dit geval de stoffen worden geïnhaleerd, vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Voorbeelden van inhalatie allergenen zijn onder meer grassen, huidschilfers en verschillende soorten mijten. Atopie is vaak een erfelijke ziekte en komt dan ook bij bepaalde rassen vaker voor dan bij anderen.  In de meeste gevallen ontwikkelt atopie zich tussen het 1e en 3e levensjaar. Hiernaast is het van belang om er bij stil te staan dat deze vorm van allergie dus seizoensgebonden kan zijn, pollen zitten namelijk maar gedurende bepaalde maanden in de lucht. Honden met jaarlijks terugkerende klachten zijn dus mogelijke atopie-patienten. Atopie kan anders dan voedselallergie wel getest worden. Dit kan zowel met een huidtest als met een bloedtest. Afhankelijk van de uitkomsten zijn er verschillende mogelijkheden varierend van medicatie, het vermijden van de allergenen tot het proberen te desensibiliseren van de hond voor de specifieke allergenen. Dit laatste kan door middel van het met regelmaat injecteren van een mengsel van de betreffende allergenen bij de hond met als doelhet immuunsysteem ongevoeliger te maken voor deze stoffen. Gemiddeld heeft 70% van de honden heeft baat bij deze therapie.

Lees meer…

Let op! Er zijn ook nog andere oorzaken van jeuk zoals bijvoorbeeld mijten en schimmels.

 

 

Zoeken
Wist je dat…?