Huidverzorging bij allergische honden
Honden met allergische klachten hebben in de meeste gevallen huidproblemen. Bij veel honden is de huid geïrriteerd, droog, dof en schilferig. Op deze manier geeft het lichaam namelijk aan dat er iets niet helemaal in orde is.
Wanneer een hond last heeft van een allergie zie je dit vaak terug aan de huid. Wanneer wij mensen een droge of schilferige huid hebben smeren wij ons eens extra in met crème of bodylotion. Bij een hond gaat dit wat lastig. Veelal wordt bij een droge vacht zalmolie of schapenvet aangeraden, vaak helpt dit wel wat maar in veel gevallen of bij ernstige klachten helpt dit lang niet voldoende. In die gevallen kan de huid wel wat steun van buitenaf gebruiken.
Oorzaak
De huid bestaat uit meerdere lagen. Tussen de huidcellen zit een substantie die de huidcellen bij elkaar houdt; het lipidencomplex genoemd. Het lipidencomplex is een essentieel onderdeel van een normale huidbarriere.
Wanneer deze huidbarrière van de hond beschadigd raakt door huidklachten ten gevolge van een allergie zorgt dit voor meer klachten dan nodig. Honden met een allergie hebben namelijk veel lagere concentratie lipiden in de huid wat een grotere kans geeft op diverse huidproblemen zoals jeuk, droge huid en ontstekingen.
Wat kan je zelf doen?
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je hond letterlijk en figuurlijk weer lekkerder in zijn vel komt te zitten.
- De hond druppelen met een spot-on die de huid voedt en verzorgt en zorgt dat de beschadigde huid zich weer hersteld. Helpt daarnaast goed bij honden die erg verharen of last hebben van een droge huid. Voorbeelden hiervan zijn Dermoscent Essential 6 en Allerderm Spot-On
- Was de hond met regelmaat met een vochtinbrengende en/of milde hypoallergene shampoo. Voor een droge huid is berkenteer shampoo erg geschikt, bij allergische klachten raad ik een natuurlijke, hypoallergene shampoo aan van bijvoorbeeld Earthbath. Honden met een atopie zijn vaak veel baat bij een regelmatige wasbeurt. Kies wel de juiste shampoo; met een verkeerde shampoo kunnen de klachten zoals jeuk juist verergeren. Bepaalde shampoo’s zoals havermout shampoo of shampoo met aloë vera werken ook jeukstillend. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Coatex en DermAllay.
- Het geven van voeders of toevoegingen zoals zalmolie met een hoog gehalte aan omega 3 en 6 vetzuren. Verse zalm kan natuurlijk ook prima (als de hond rauw gewend is). Voor honden met een mogelijk zalmallergie is Doils Skin aan te raden
- Rode en ernstig geïrriteerde en/of juist hele droge plekken kunnen worden ondersteund door het gebruik van honingzalf. Honingzalf helpt de huid sneller genezen en werkt op een natuurlijke manier jeuk stillend. Honingszalf kan onbeperkt worden gebruikt zonder bijwerkingen en is ook geschikt voor anderen diersoorten en mensen.
- Houdt de vacht kort en luchtig, zorg dat een natte of dikke vacht niet kan gaan broeien.
- Allergische honden die vaak last hebben van een oorontsteking kunnen het best met regelmaat, bijvoorbeeld eens per week, worden behandeld met een oorreiniger. Bij niet verharende honden zoals poedels en Shih Tzu’s helpt het vaak ook goed om de oren haarvrij te (laten) houden.
- De hond niet teveel laten zwemmen. Een vochtige huid vormt namelijk een minder goede barrière tegen het binnendringen van gisten en bacteriën, die juist extra goed gedijen in een vochtige en warme omgeving. Daarnaast is de huid vaak al verzwakt waardoor de klachten op die manier makkelijk kunnen verergeren, zeker bij honden met een dikke of langere vacht. Deze honden kunnen in dit geval het best kort geschoren of geknipt worden. Mocht u de hond dan toch graag willen laten zwemmen, droog hem dan direct goed af met een handdoek (niet föhnen); of beter nog: was hem na het zwemmen met een milde shampoo.
- De hond in zout water laten zwemmen. Maar zwemmen was toch juist niet goed?! Dit geldt niet voor zeewater, dit werkt ontsmettend en werkt vaak juist gunstig bij huidproblemen. Ook hierbij geldt; na afloop goed afdrogen.