Hypoallergeen dieet of vers vlees?

 

Wanneer een dierenarts (of jijzelf) een voedselallergie vermoed wordt er al snel gesproken over het volgen van een eliminatiedieet, ofwel over overstappen op een hypoallergeen voer. Een hypoallergeen voer is een voeding die óf: zo min mogelijk verschillende ingrediënten bevat, óf: waarvan de betreffende eiwitten bewerkt zijn waardoor het lichaam deze niet meer als zodanig herkend. In het geval van droogvoeding via de dierenarts is het vaak een combinatie van deze factoren. Bij voeding via de dierenspeciaalzaak gaat het vaak om de eerste variant, die daarom ook wat voordeliger is in prijs in vergelijking met de voeding bij de dierenarts. Maar…..

 

       Waarom voer je eigenlijk brokken?RC hypo

Rare vraag? Het voeren van brokken is zodanig ingebakken dat men zich vaak niet eens meer afvraagt waarom en of men brok voert of niet, maar welke soort of welk merk men moet voeren. Maar is het eigenlijk niet raar dat we onze honden alleen maar droge, ‘dode’ voeding geven, waarvan we vaak niet eens weten wat er precies inzit?

Veel honden doen het goed op droogvoeding, echter honden met klachten, en in dit geval dus allergische honden zijn in 99% van de gevallen gebaat bij verse voeding. Verse voeding sluit niet alleen beter aan bij de spijsvertering, het zorgt door de lage zuurtegraad en de enzymen ook nog eens voor een veel betere weerstand. Neem daarnaast het feit dat een eliminatiedieet op basis van 1 pure eiwitbron ook nog eens betrouwbaarder is en je kan zelf wel indenken dat een allergische hond in de meeste gevallen het beste zo spoedig mogelijk op rauwe voeding kan worden overgezet.

Vaak wordt er gesteld dat vers vlees niet compleet zou zijn of dat dit veel extra werk en moeite met zich meebrengt. Er wordt zelfs beweerd dat het niet goed zou zijn voor de tanden of dat het niet geschikt is voor pups. Niets is echter minder waar. Complete verse vleesvoeding kent namelijk vele voordelen ten opzichte van droogvoeding:

    • Hoge acceptatie en verteerbaarheid
    • Minder en compactere ontlasting
    • Bevat natuurlijke pro-biotica en enzymen voor een gezonde darmflora
    • Verbetert de algehele weerstand
    • Voorkomt tandplak op een natuurlijke manier
    • Zorgt voor een energieke en blije hond
    • Bevat geen chemische anti-oxidanten, geur-, kleur- en smaakstoffen
    • Zeer smakelijk; zelfs kieskeurige honden eten het met smaak!

 

       Wanneer geef je dan vers vlees?

    • Als dagelijkse verantwoorde, smakelijke en complete maaltijd of:
    • 2-3 dagen aansluitend per week, ter bevordering van de algehele weerstand
    • Bij huid, vacht en/of spijsverteringsproblemen
    • Na een wormenkuur of antibiotica kuur
    • Bij een verminderde weerstand
    • Als gezonde en lekkere afwisseling
    • Tijdens het afspenen van pups
    • Bij anaalklierproblemen
    • Bij slecht of te weinig eten / drinken
    • Bij overgevoeligheid voor blaasgruis
    • Bij een allergie!

 

       Waarom adviseer ik vers vlees?

Vers vlees heeft veel meer voordelen dan nadelen, dat is dan ook de hoofdreden dat steeds meer en meer mensen overstappen naar verse voeding. Veel dierenartsen raden dit helaas af, ten eerste omdat ze er zelf te weinig over weten en ten tweede omdvers vlees brokat ze menen dat er tekorten kunnen ontstaan en dat het risico op besmetting groter is. Wanneer men zelf een dieet gaat samenstellen zit het risico op tekorten er inderdaad in, echter zijn er heel veel kant-en-klare en complete vers vlees voedingen op de markt waarbij men zich niet druk hoeft te maken of de hond wel voldoende van alles binnenkrijgt.

Het risico op virussen en bacteriën is er inderdaad ook, echter als we op een hygiënische manier omgaan met het vlees (net als dat we met ons eigen rauwe vlees doen) zijn de risico’s zeer gering.

       Vers vlees en voedselallergie

Waarom dan vers vlees in plaats van een hypoallergeen dieet? Bij een hypoallergeendieet heb je te maken met meerdere verschillende stoffen waar een hond op kan reageren. In veel hypoallergene voeding via de dierenarts zitten bijvoorbeeld vaak nog chemische anti-oxidanten om de voeding te conserveren, wat vaak vergeten wordt is dat dit ook een allergeen kan zijn waar de hond op reageert. Daarnaast zitten er vele verschillende stoffen in droogvoeding die vaak niet eens allemaal duidelijk vermeld staan. Naast bovengenoemde voordelen dus nog een reden om voor vers te kiezen.

 

       Hoe maak je de overstap?

rodi burgersJe kan gewoon kant en klare vers vlees  voeding (ook wel kvv genoemd) kopen bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie. Als je per ongeluk een diersoort kiest waar je hond juist niet tegen kan dan merk je dit vaak snel genoeg. In de supermarkt kan je bijvoorbeeld gaan voor Rodi Lam & Rijst. Rodi heeft handige portieverpakkingen met schijven van 100 gram (dus geen vies geklieder). In de dierenspeciaalzaak vind je bijvoorbeeld Raw4Dogs Game Mix. Het voordeel als je voor de laatste variant kiest is dat je precies weet wat erin zit door de open samenstelling en dat er de gebruikte diersoorten ook echt hypoallergeen zijn (hypoallergeen = lage kans op een reactie). Belangrijk is wel om er geen snacks naast te geven, of je zou deze zelf moeten drogen: zelf je snacks te drogen. De eiwitstructuur veranderd echter bij verhitting, waardoor er op verhit wel een reactie zou kunnen ontstaan en andersom niet. Houd dit in je achterhoofden laat ook extraatjes weg wanneer je 100% zeker wilt zijn. Uiteraard zijn er vele andere merken en varianten te krijgen die voldoen, vraag eventueel je dierenspeciaalzaak om advies. Ook kan je rauwe voeding tegenwoordig heel gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld via TIM’s.

Er zijn twee manieren om over te stappen: 1. Elke dag een kleine beetje meer rauwe voeding door de brok mengen totdat je hond geheel over is. 2. In één keer overstappen. Wanneer je kiest voor de laatste methode kan het aan te raden zijn om de voeding de eerste dagen even kort te koken of op te warmen in de magnetron (daarna uiteraard wel goed doorroeren en af laten koelen en LET OP: alleen mogelijk bij kvv’s zonder bot zoals bijvoorbeeld Rodi of Prins. Verhit bot kan namelijk gevaarlijk zijn, bij kvv’s met bot dus absoluut niet koken of anderszins verhitten). Op die manier krijgen de maag en darmen de kans om te wennen aan de rauwe voeding. Daarna kan je het gewoon rauw geven. Verhitte voeding bevat namelijk niet meer de goede bacteriën en enzymen die rauwe voeding nog wel bevat, vandaar de voorkeur om de voeding uiteindelijk niet te blijven verhitten.

Twijfel je nog, mis je nog informatie of heb je nog vragen? Stuur dan even een mailtje via het contactformulier!

 

       Tip!

Of je nu kiest voor droge of rauwe voeding, het is aan te raden om de hond te laten werken voor zijn of haar eten. Niet alleen zorgt dit er voor dat de hond langer bezig is met eten en dus voor een betere opname, het zorgt ook voor geestelijke stimulering: de hond moet immers nadenken en werken voor zijn eten. Net als zijn verre familieleden in de natuur moeten doen. Hiervoor zijn verschillende ‘hersenwerk’ puzzels en aangepast voerbakken op de markt. Leuke, robuuste en aan te raden varianten zijn bijvoorbeeld de Eat Slow, Slo Bowl en deze varianten.

 max met rodi

De waar en onwaarheden met betrekking tot rauwe voeding:

Hoeveel vers vlees mag je hond per dag eten?

Diervoeding bij de Keuringsdienst van Waarde: zeer interessant! Bekijk hieronder alle vier de delen…