Allergie bij Honden Ik heb alles al geprobeerd! Wat nu? - Allergie bij honden

Ik heb alles al geprobeerd! Wat nu?

 

Deze vraag krijg ik regelmatig via de e-mail van wanhopige hondenbaasjes. ‘Ik ben al bij 6 dierenartsen geweest en ik heb al verschillende brokken geprobeerd maar de klachten blijven, wat moet ik nu doen? Wat KAN ik nog doen?’

Het goede nieuws is dat er altijd een oorzaak is, deze is helaas niet altijd even makkelijk te vinden maar ik wil iedereen op het hart drukken om het nooit, maar dan ook nooit op te geven. Je hond laten leven met klachten als ernstige jeuk is gewoon geen optie, dat is voor je hond immers geen leven.

 

       Waar begin je?vlo vrij

Je begint vaak met een bezoekje aan je eigen dierenarts. Deze kijkt je hond na en sluit als het goed is meteen parasieten, mijten, vlooien en schimmels uit. Hiervoor zal hij een vlooienkam gebruiken en eventueel ook een huidafkrabsel maken of een zogenaamde ‘Woodse lamp’ erbij pakken om te kijken of er iets te ontdekken valt. Wanneer dit niet het geval is zal hij in ieder geval aanraden de hond goed te (blijven) ontvlooien; dat je geen vlooien ziet wil niet zeggen dat ze er niet zijn! Een allergische hond kan van 1 beet weken jeuk houden. Schrijf deze mogelijke en meestvoorkomende oorzaak dus niet te snel af.

 

       Wat dan?Does-Your-Dog-Eat-Too-Fast

De tweede stap is over het algemeen het geven van een eliminatiedieet. Dit is een dieet met over het algemeen 1 dierlijke eiwitbron en eventueel 1 koolhydraatbron. Op deze manier is de voeding ‘hypoallergeen’ (laag-allergeen). Dat wil zeggen dat de kans klein is dat de hond er allergisch op reageert, zeker als je een diersoort neemt die minder gangbaar is zoals konijn, paard of eend. Dit dieet houd je strikt 6-8 weken aan, zonder extraatjes! Een verkeerd snackje, kauwbot of stukje brood of kaas maakt de uitslag al onbetrouwbaar.

 

       En daarna?

Wanneer  de klachten verbeteren is de kans groot dat voedselallergie een rol speelt. Wanneer de klachten echter niet geheel over zijn kan het zijn dat er nog een andere allergie meespeelt of dat je net niet de goede hypoallergene voeding hebt gekozen. Het kan dan aan te raden zijn het dieet te herhalen met een compleet andere voeding.

 

       Nog niet over?

In dat geval is het verstandig om toch die allergietest te laten doen bij je dierenarts. Hierbij wordt je hond getest op verschillende omgevingsallergenen zoals mijten, pollen en grassen (klik hier voor een voorbeeld van een uitslag). Wanneer blijkt dat je hond inderdaad ernstig allergisch is voor één of meerdere van deze allergenen zartuvetrin setul je moeten gaan desensibiliseren; je hond minder gevoelig gaan maken voor deze stoffen. Dit zal na een maand of 10 duidelijk verbetering moeten geven, echter is er geen 100% garantie. Zo’n 70% van de honden heeft baat bij deze methode. Je zal het echter wel levenslang moeten volhouden om te voorkomen dat de klachten terug keren. Een vrij prijzig grapje, het kan dus een goed idee zijn om je hond te verzekeren wanneer dit nog mogelijk is.

 

       Nog steeds geen resultaat?Dog_sitting

Wanneer deze opties geen uitkomst bieden is het geheel nog niet hopeloos. Zo is er bijvoorbeeld Atopica, een prijzig medicijn maar wel een stuk gezonder dan Prednison wat uitkomt kan bieden. Echter raad ik aan om wanneer je hier vastloopt je te laten doorverwijzen naar een specialist/dermatoloog en niet te lang te blijven doormodderen bij je eigen dierenarts. Zo is er bijvoorbeeld de Allergiepoli voor Honden in Amsterdam. Een andere optie is om eens langs te gaan bij een holistisch dierenarts zoals Den Hoek. Deze kijken en meten anders dan je reguliere dierenarts en kunnen daardoor soms net wel achter de oorzaak komen.

Ook kunnen er andere oorzaken zijn voor de klachten, zoals bijvoorbeeld contactallergie, huidkanker of Leishmania. Geef het daarom niet te snel op en kies niet te snel voor symptoomonderdrukkende medicijnen; dit is natuurlijk geen echte oplossing! Echter is dit wel verkiezen boven jeuk, maar blijf altijd zoeken naar een betere oplossing is het advies.

 

       Valkuil!

Het kan soms lijken alsof het tijdelijk beter gaat op bijvoorbeeld een bepaalde voeding, echter kan dit ook verband houden met omgevingsallergenen. Honden met een atopie hebben namelijk over het algemeen bepaalde delen van het jaar meer last dan anderen.

Kom je er nog steeds niet uit? Stuur dan even een mailtje via het contactformulier!dog_on_computer_boxer

Zoeken
Wist je dat…?