Verzekering & allergie
Misschien is je hond al verzekerd en heb je daar nu profijt van. Het kan echter ook zijn dat je hond momenteel klachten heeft die verdacht veel lijken op allergische klachten en dat je hond nog niet verzekerd is…
Mijn advies in dat geval: direct verzekeren! De kosten voor allergische klachten kunnen door de jaren heen gigantisch hoog oplopen (denk aan bezoek specialist, bloedonderzoek, desensibilisatie etc.) en er is weinig erger voor je hond dan constant aanhoudende jeuk. Daarnaast is het voor jezelf verschrikkelijk als je ziet dat je hond lijdt maar dat je niet de financiële mogelijkheden hebt om hem of haar zo goed mogelijk te helpen.
Maar als de klachten er al zijn dan is dat toch niet meer mee verzekerd?
Ja en nee. Het klopt dat je officieel moet aangeven welke klachten je hond heeft gehad en momenteel heeft. Echter wordt dit vaak niet gecontroleerd (hoe zouden ze dit immers moeten doen?). Er zijn ook verzekeringen die je in het meest uitgebreide pakket aanbieden om bestaande klachten mee te verzekeren, het spreekt echter voor zich dat de verzekeringsmaatschappij hier niet slechter van moet worden, dus loont dit eigenlijk de moeite vaak niet.
Wat kan je dan doen?
Verzeker je hond en geef aan dat je geen vaste dierenarts hebt. Heb je die wel, overleg dan met je dierenarts of deze bereidt is aan te geven dat de klachten voorheen nog niet bestonden. De meeste dierenartsen zullen dit, logisch, niet snel doen. Alles staat immers in het systeem geregistreerd. Vandaar dat je het beste kan aangeven bij je verzekering dat je geen vaste dierenarts hebt en stap eventueel over.Als je met de klachten nog niet bij de dierenarts bent geweest zit je vrij veilig. Wacht dan wel enkele maanden na het afsluiten en houd vol dat de klachten voorheen nog niet aanwezig waren. N.B: het opvolgen van mijn advies is uiteraard op eigen risico.
Welke verzekering?
Er zijn vrij veel verzekeringen op de markt momenteel, het loont dan ook zeker de moeite om ze met elkaar te vergelijken. Waar je onder andere rekening mee moet houden is niet alleen de premie, maar ook het eigen risico en wat wel en niet wordt mee verzekerd. Daarnaast hebben sommige verzekeraars er een handje van om de voorwaarden ineens te wijzigen en aangezien je anders dan bij een humane zorgverzekering niet zomaar kan overstappen (zeker niet als je hond al klachten heeft!) is dit behoorlijk zuur.
Zelf een spaarpotje maken
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf een spaarpotje bij te houden. Het voordeel hiervan is dat als je hond aan het eind minder heeft gekost, je nog wat over hebt om leuke dingen van te doen. Het risico is er wel, dat je nog niet genoeg in je potje hebt zitten op het moment dat je het nodig hebt, ook kan het zo zijn dat je hond op een gegeven moment meer kost per maand dan je anders apart zou zetten (zeker met een allergische hond of een hond die op latere leeftijd dagelijks pijnstillers nodig heeft. Op latere leeftijd verzekeren gaat vaak niet meer).