Allergie bij Honden Contactallergie - Allergie bij honden

Contactallergie

 

Er is sprake van een contactallergie als de hond reageert op iets waar zijn huid of vacht direct mee in aanraking komt. Op deze plaatsen zie je roodheid en eventueel ook jeuk en bultjes. Deze symptomen zie je meestal op de buik, onderkant van de poten en de kin. Dit omdat het vaak oppervlakten zijn waar de hond op ligt en waar hij op reageert. Echter kan het ook zo zijn dat bijvoorbeeld alleen de bek en de lippen zijn aangedaan omdat het een allergie voor een speeltje of bijvoorbeeld de voerbak betreft.

Wat ook nog wel eens gezien wordt is een allergie voor het vlooienmiddel of de vlooienband, de oorzaak is dan vaak gemakkelijk te herleiden en weg te nemen (of niet meer toe te dienen). Ook een reactie op shampoo kom ik vaker tegen, de hond heeft dan na het wassen erger jeuk dan ervoor. Terwijl wassen in de meeste gevallen juist jeuk verminderend werkt bij honden met een allergie. Het kan echter in bepaalde gevallen behoorlijk moeilijk zijn om er achter te komen waar de hond precies op reageert. Het kunnen namelijk zaken zijn waar je normaal gesproken niet aan zou denken, denk hierbij bijvoorbeeld aan onkruidbestrijding door de gemeente. Maar ook de ‘logische’ veroorzakers zoals schoonmaakmiddel, wasmiddel, vloerbedekking, mand of kussen, plastic, shampoo, metaal of bijvoorbeeld oorzalf worden niet altijd onderkend.

Als de oorzaak eenmaal bekend is dan is de behandeling eenvoudig, namelijk het wegnemen van de bron. Hoe je de ontstane jeuk kan verzachten kan je lezen in het artikel over huidverzorging.

 

Zoeken
Wist je dat…?