Allergie bij Honden Glutenallergie / Granenallergie - Allergie bij honden

Glutenallergie / Granenallergie

Granenallergie en glutenallergie zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. De verwarring ontstaat doordat granen inderdaad gluten bevatten, gluten zijn een groep van eiwitten in granen. Hierbij kan men denken aan tarwe, rogge, gerst en haver.

Deze eiwitten bestaan op zichzelf weer uit verschillende soorten eiwitten; de glutenines en de gliadines. Het zijn de gliadines die in het geval van een glutenallergie de klachten veroorzaken. Granen die weinig tot geen van deze gliadines bevatten zoals rijst en mais kunnen vaak wel prima gegeten worden. Mijn eigen ervaring is dat rijst zo goed als altijd wordt verdragen en mais toch gluten hondeen stuk minder vaak.

Wilde rijst, gierst, quinoa, amarant, sojabonen, aardappelen, zoete aardappelen en zonnebloempitten zijn geen granen en bevatten ook geen gluten. Geteelde rijst wordt wel weer als een graan gezien, dit in tegenstelling tot wilde rijst, wat officieel onder de zaden valt. Vandaar de verwarring (wel of geen graan?) omtrent rijst die je veel tegenkomt.

Dierlijke eiwitten bevatten nooit gluten. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘mijn hond heeft een eiwitallergie volgens de dierenarts’.  Vervolgens vraagt diegene om een voeding zonder eiwit.  Dit is echter een misverstand; ‘algemene eiwitallergie’ bestaat niet, het is wel zo dat bij een voedselallergie de allergenen die de klachten veroorzaken vaak eiwitten zijn. Dit zijn uiteraard nooit alle vormen van zowel dierlijk als plantaardig eiwit; een dier heeft immers net als een mens eiwitten nodig om te overleven en elk eiwit is anders.

 

      Symptomen

De symptomen van een glutenallergie bij honden kunnen verschillen. Sommige honden hebben uitsluitend darmproblemen of hebben last van braken, maar bij anderen uitten de klachten zich daarnaast ook (of juist hoofdzakelijk) door huidproblemen.

Wat er gebeurd bij een hond met een glutenallergie die wel gluten binnenkrijgt is dat de dunne darm beschadigt raakt waardoor de benodigde voedingsstoffen onvoldoende worden opgenomen door het lichaam. Op deze manier kan de hond op den duur bepaalde tekorten en heeft hij logischerwijs ook een verminderde weerstand. Hierdoor de wordt de vicieuze cirkel in stand gehouden totdat deze doorbroken wordt; dit gebeurd wanneer de hond langere tijd geen gluten meer binnenkrijgt.

Veel gehoord, maar nog niet wetenschappelijk bewezen, is dat (tarwe) gluten daarnaast epilepsie aanvallen bij honden triggeren net als bij mensen. Hetzelfde geldt voor chemische toevoegingen zoals onnatuurlijke conserveermiddelen en geur- kleur- en smaakstoffen. Heeft je hond last van epileptische aanvallen dan kan je hem het best een geheel glutenvrije en natuurlijke voeding voor te zetten.

 

      Behandeling

Wanneer er twijfel bestaat of de hond mogelijk een (gluten) allergie heeft is het verstandig de hond direct geheel over te zetten op diepvries vers vlees voeding, ook wel KVV genoemd, voor minimaal 6-8 weken maar liever langer. Wanneer het nog geheel onduidelijk is waar het dier allergisch voor is dan is het aan te raden een diersoort te nemen waartegen minder vaak een allergie wordt opgebouwd.

Vaak wordt gezegd dat wanneer dit een diersoort moet zijn die de hond nooit eerder heeft gehad, omdat hij daartegen geen allergie opgebouwd kan hebben. Dit klinkt logisch, wat echter kan is dat het een aangeboren intolerantie of allergie is. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer de klachten niet verbeteren; eventueel is een tweede ronde van elimineren nodig (zie ook voedselallergie; Het eliminatiedieet). Waar ik persoonlijk tot nu toe de beste ervaringen mee heb is een KVV met eend als enige dierlijke eiwitbron.

Uiteindelijk is het mogelijk dat de darmen zich na een aantal maanden geheel hersteld hebben en dat de hond weer gluten kan verdragen. De vraag is echter of je hem deze dan weer zou willen voeren. Voor mensen die het toch liever bij een droogvoeding willen houden, of na de eliminatieperiode terug willen stappen op droogvoeding, raad ik aan om in eerste instantie te kiezen voor een glutenvrije voeding met 1 of 2 koolhydraatbron(nen) en 1 dierlijke eiwitbron. Voorbeelden hiervan zijn Smølke Sensitive en Proplan Sensitive.

Kies je liever voor een tussenweg? Je kan ook kiezen voor gestoomd vlees dat ongeopend houdbaar is buiten de koeling. Goede opties zijn bijvoorbeeld de Smølke Vers Gestoomde Maaltijden. Kies dan wel voor één variant, bijvoorbeeld de eend of de wild. De lam variant kan goed gecombineerd worden met de bovengenoemde Smølke Sensitive brokken.

Een glutenallergie bij honden heeft veel overeenkomsten met coeliakie bij mensen.

 

 Glutenallergie granenallergie hond

 

Zoeken
Wist je dat…?