Allergie bij Honden Is het verstandig een allergische hond te vaccineren? - Allergie bij honden

Is het verstandig een allergische hond te vaccineren?

 

Mijn mening: Nee, absoluut niet.

Tot deze mening ben ik niet zomaar gekomen, vaccineren (ook wel ‘inenten’ genoemd door velen) wordt immers veelvuldig aangeraden en het is niet voor niets dat bepaalde ziektes onder zowel mensen als honden momenteel zo weinig voorkomen. Waarom zou je dan risico lopen door je hond niet meer te laten vaccineren hoor ik je denken? Op die vraag zal ik in dit artikel antwoord geven.

 

       Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is niets anders dat een kleine hoeveelheid van een bepaald virus en/of de bacterie samen met hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn bedoeld om het immuunsysteem extra te stimuleren om antistoffen aan te maken tegen deze ziekteverwekkers. Het resultaat hiervan is een stijging van de antilichamen tegen de ziektes waarvoor de hond is geënt. Aan de buitenkant is het gevolg van een enting doorgaans niet zichtbaar (als het goed is tenminste!). Echter gebeurt er in je hond dus heel veel. Een vaccinatie is eigenlijk niks anders dan een behoorlijke medische ingreep die van invloed is op de weerstand van je hond. Onderschat dit dus niet!

 

       Bijwerkingen

Doordat het lichaam druk bezig is met het maken van antilichamen tegen de ingespoten ziekteverwekkers heeft het weinig reserve over voor andere zaken. Je hond is na de vaccinatie dan ook vatbaarder voor ontstekingen en andere kwaaltjes zoals diarree of zelfs kennelhoest. Ook kunnen er allergische reacties optreden of kunnen sluimerende kwalen zoals tumoren opeens de kop opsteken.

Er zijn helaas ook ergere bijwerkingen geconstateerd zoals het ontstaan van auto-immuunziektes zoals AIHA. Bij deze ziekte breekt het immuunsysteem zijn eigen rode bloedcellen af waardoor bloedarmoede ontstaat. Ook worden vaccinaties in verband gebracht met een reeks aan aandoeningen waaronder; epilepsie, allergie, artritis, leukemie, diarree, verlamming (zelfs met de dood tot gevolg) en afwijkend gedrag.

 

       Alleen gezonde honden

Het klinkt heel logisch, maar het begrip ‘gezond’ wordt soms vrij breed genomen. De vraag is dan ook wanneer is je hond ‘gezond’? Uiteraard als hij duidelijk ziek is, diarree heeft of last heeft van een ontsteking is hij niet gezond. Maar hierbij moet je ook denken aan chronische aandoeningen zoals epilepsie of allergie. Uit onderzoek blijkt dat honden met epilepsie na de jaarlijkse vaccinatie vaker toevallen krijgen. Honden met een allergie hebben over het algemeen een chronisch ontregeld immuunsysteem en vaccinatie maakt dit alleen maar erger.

Zelfs honden die onder narcose zijn of zijn geweest zijn niet als 100% gezond aan te merken. Bedenk dat ook een wormen- of vlooienbehandeling invloed heeft op de weerstand en het immuunsysteem, geef deze dan ook liever niet tegelijk en zeker niet tegelijk met de vaccinatie.

Bedenk dus goed in hoeverre je hond ‘gezond’ is wanneer je hem wilt laten enten!

 

       Werkzaamheid van vaccins

vaccinatie paspoort - vrij

De meeste vaccins zijn geregistreerd voor 1 jaar, dit wil echter niet zeggen dat ze ook slechts 1 jaar werken. Heb je het nooit vreemd gevonden dat, in tegenstelling, vaccins voor mensen 10, 15 jaar of zelfs levenslang gelden? Dat een vaccin niet als zodanig is geregistreerd, wil niet zeggen dat deze niet langer werkzaam is.

Men kan het gehalte aan antilichamen in het bloed meten met behulp van een zogenoemde titerbepaling. Wanneer deze titerbepaling hoog genoeg is dan betekent het niet alleen dat de hond nog meer dan voldoende beschermt is, maar ook dan een vaccinatie niets meer toevoegt. De titer wordt er niet hoger van en het vaccineren van voldoende beschermde honden kost dan niet alleen onnodig geld, maar brengt ook een onnodig risico aan bijwerkingen met zich mee.

Ditzelfde geldt voor pups. Pups krijgen antistoffen mee van hun moeder, zolang dit gehalte voldoende hoog is slaat een vaccinatie niet aan. Uit onderzoek blijkt dan ook dat slechts 1 op de 3-4 vaccinaties tussen de 6-12 weken leeftijd effectief is.

 

       Maar hoe lang werken vaccins dan?

Uit onderzoek blijkt (Olson, 1996) dat 85% van de honden na vier jaar nog voldoende antistoffen hebben tegen hondenziekte na vaccinatie. Uit ander onderzoek blijkt dat met name het enten van jonge honden en pups belangrijk is, waarna vervolgens langere intervallen mogelijk zijn.

Uit weer een andere studie blijkt dat voor de drie belangrijkste ziektes (parvo, hondenziekte en HCC) een werkingsduur van de betreffende vaccins werd gevonden van minimaal 7 jaar.

 

       Wanneer mag een hond niet worden gevaccineerd?

Kort weg: wanneer de hond niet volledig gezond is of (ongeveer) tegelijkertijd een andere behandeling moet ondergaan. Dus niet alleen duidelijk zieke honden mag je niet vaccineren. Maar ook wordt het afgeraden om te vaccineren wanneer je hond bijvoorbeeld lijdt aan hartfalen, schildklierproblemen heeft, jeuk of andere allergische klachten heeft, onder stress staat of wanneer hij bijvoorbeeld net onder narcose moet of is geweest, een operatie heeft ondergaan of net is ontwormt of ontvlooit. Eigenlijk in alle gevallen waarin de hond niet in optimale conditie verkeerd, zichtbaar of onzichtbaar.

Heeft je hond een bepaalde aandoening en moet hij om bepaalde redenen toch gevaccineerd worden? Overleg dan met je (homeopathische / holistische) dierenarts over de ondersteunende mogelijkheden.

 

       Titerbepaling

Maar wat nu wanneer je toch wil weten of je hond beschermt is of wanneer je hondenschool om een enting vraagt? Tegenwoordig kan je een zogenaamde eerder genoemde ‘titerbepaling’ laten doen bij veel dierenartsen. Hierbij wordt een druppeltje bloed afgenomen en wordt er bepaald of er voldoende antilichamen aanwezig zijn in het lichaam voor de 3 belangrijkste ziektes. Vaak blijkt dat vaker gevaccineerde honden sowieso minimaal 3-6 jaar vooruit kunnen en mogelijk nvaccinatie titerbepaling - vrijog veel langer.

Ook is een titerbepaling handig bij pups om te kijken of het vaccineren al zin heeft of bij honden waarvan je niet weet of ze in het verleden (voldoende) gevaccineerd zijn.

Veel hondenscholen accepteren tegenwoordig ook een titerbepaling in plaats van een vaccinatie. Vraag dit eventueel na en leg desnoods uit wat de voordelen zijn.

 

       En de wettelijke vereisten dan?

Voor het buitenland is de rabiës vaccinatie verplicht. Dit is een vrij nare enting, gelukkig is deze momenteel reeds voor drie jaar geregistreerd. Deze is geldig binnen de EU. Buiten de EU kunnen andere regels gelden, check dus op tijd wat de vereisten zijn van het betreffende land.

 

       Wetenschappelijk onderzoek

Wil je meer lezen over vaccinatieschade? Op deze website vind je een zeer uitgebreid artikel met een samenvatting van verschillende onderzoeken en de uitkomsten daarvan met betrekking tot de mogelijke schadelijke effecten van vaccineren.

Wist je bijvoorbeeld dat men in Amerika tegenwoordig in de staart of in de poot vaccineert bij katten? Mocht er namelijk een tumor ontstaan op de plek van inspuiting dan kan het lichaamsdeel eventueel worden geamputeerd. Meer lezen? Klik dan hier

vaccinatie honden

Zoeken
Wist je dat…?