Vlooienallergie
Vlooienallergie is één van de meest voorkomende en bekendste allergieën. Bij een vlooienallergie is het speeksel van de vlo het allergeen. De allergische reactie bestaat uit een huidontsteking en ontzettende jeuk. In sommige gevallen zelfs zo erg dat de jeuk kan leiden tot een z.g.n. “hotspot“.
Verschijnselen
- Heftige jeuk, mogelijk over het hele lijf maar met name op de rug, de buik en de staart.
- De jeuk gaat in veel gevallen gepaard met ontstekingen, korsten en kaalheid op het achterlijf.
- Vlooienbestrijding helpt wel, maar niet altijd voldoende.
- Vlooien zijn zelden of nooit te vinden
- De jeuk is bij veel dieren (vrijwel) het gehele jaar aanwezig
Oorzaken
Er bestaan zowel honden als kattenvlooien. De meeste gezien vlo is de kattenvlo en deze maakt helaas geen onderscheid tussen een kat of een hond. Ook honden krijgen dus kattenvlooien en andersom. Honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen toch jeuk hebben zonder dat er vlooien aanwezig zijn. De jeuk van één enkele beet kan namelijk weken doorwerken.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten van het dier. Vaak wordt er een vlooienallergie verondersteld en geadviseerd als eerste de vlooienbestrijding goed op orde te hebben. Mochten de klachten na intensieve behandeling toch aanhouden dan is er mogelijk sprake van een andere oorzaak of een gecombineerde allergie. Dit kan met (deels) testen door middel van een huidtest of een bloedtest. Mocht hieruit blijken dat het toch om (onder andere) een vlooienallergie gaat dan is het mogelijk om de hond te desensibiliseren.
Behandeling
Een hond met vlooienallergie proberen vlo vrij te houden met een vlooienkam heeft dus geen enkele zin. Belangrijk is het in een dergelijk geval om de hond strikt elke maand te behandelen met een goed anti-vlooienmiddel dat geschikt is voor dieren met een vlooienallergie (vraag uw dierenarts om advies) en behandel altijd alle dieren huis, niet alleen het dier met de allergie. Zorg er daarnaast voor dat het huis goed wordt schoon gehouden. Dit betekent zoveel mogelijk stofzuigen, vooral in de naden en kieren. Vlooienlarven kruipen dus vergeet ook niet onder en achter kasten en banken te zuigen. Gaat de hond ook mee in de auto? Vergeet deze dan niet regelmatig mee te nemen.
Heeft de hond ernstig last van de allergie of lijkt hij last te houden dan is het raadzaam om het huis en de auto te behandelen met omgevingspray. Deze doden de eitjes en larven in de omgeving van het dier. Verstandig is om hierbij een middel te nemen dat een lange werkingsduur heeft, deze zijn vaak wat duurder maar het betaald zich terug doordat de behandeling niet regelmatig herhaald hoeft te worden. Wanneer er een al een hotspot is ontstaan is het van belang deze goed droog een haarvrij te houden, groene leempasta helpt de huid sneller herstellen op een natuurlijke manier. Eventueel kan je ook kiezen voor een speciale hotspot foam.
Bij heftige klachten is het soms ook nodig om de jeuk bij de hond te bestrijden met behulp van medicijnen. Hierbij wordt dan vaak gebruik gemaakt van corticosteroïden. Deze middelen kennen echter vervelende bijwerkingen en daarom is het van belang het gebruik hiervan zoveel mogelijk te beperken. Bij sommige honden biedt het middel Atopica uitkomst, deze kent minder bijverschijnselen maar is echter zeer prijzig.