Allergie bij Honden Voedselallergenen bij de hond - Allergie bij honden

Voedselallergenen bij de hond

 

Er zijn door de jaren heel verschillende onderzoeken geweest naar de meest voorkomende voedselallergenen bij de hond. Uit 19 wetenschappelijke onderzoeken (in de afgelopen 45 jaar!)  in onder meer Europa, de Verenigde Staten en Australië is onderstaande lijst samengesteld.

Uit deze onderzoeken blijkt dat rund, zuivel, kip en tarwe samen meer dan driekwart van de allergische reacties op voedsel bij honden veroorzaken. Op rijst en eend werd slechts in zeldzame gevallen een reactie geconstateerd. Het is mogelijk dat deze cijfers een representatief beeld geven wat betreft de gehele hondenpopulatie, het kan echter ook zijn dat dit puur een reflectie is van de voedingsstoffen die de onderzoekers hebben getest.  Aldus het betreffende artikel…

Dit onderzoek is gedaan onder 330 honden en het aantal gevallen samen komt uit op 365. Dit betekent dat hoogstens 10,6% van de honden in dit onderzoek allergisch was voor meer dan 1 van de genoemde allergenen. Mijn ervaring persoonlijk is dat deze aantallen veel hoger liggen, zelf heb ik helaas nog nooit mogen constateren dat een hond een voedingsallergie heeft voor slechts 1 voedingsmiddel. Iets om even bij stil te staan.

voedselallergenen hond

* Ingredients and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013.

 

Zoeken
Wist je dat…?